Fraude via de email

Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail achter uw bankgegevens te komen. Fraudeurs lokken u naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt u verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Hoe werkt phishingmail?

Met een phishingmail lokken fraudeurs u naar een vals webadres, waarop u wordt verzocht uw bank- en privégegevens (zoals inlogcodes en/of pincode) te vermelden. U ontvangt bijvoorbeeld een mail dat er iets mis is met uw bankrekening en dat er controle moet plaatsvinden. In deze mails, of daarna per telefoon, doen de fraudeurs zich voor als medewerker van uw bank. Met de verkregen gegevens plunderen de fraudeurs uw bankrekening.

Hoe voorkom ik phishing?

Een bank vraagt nooit om uw bank- of privégegevens via de mail. De politie adviseert daarom nooit te reageren op e-mails waarin om persoonlijke inlogcodes en/of pincode wordt gevraagd. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Let op, klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.

Hoe meld ik phishing?

Bent u toch slachtoffer geworden van deze manier van oplichting? Laat dan uw rekening zo snel mogelijk blokkeren bij uw bank. En meld het bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Links