Fraude via de telefoon

Fraude via de telefoon

Gebeld door Microsoft of een bank? Trap er niet in. Niet alleen je huis is tegenwoordig interessant voor inbrekers, ook de computer is populair bij het dievengilde. Op allerlei slinkse manieren wordt geprobeerd toegang te krijgen tot jouw computer en daarmee je geld en je gegevens.

Bank

Geef niet zomaar uw bankgegevens door. Aan de telefoon zal een bankmedewerker nooit om uw bankpas of gegevens vragen. Vraag of u terug kunt bellen. Kan dat niet of krijgt u een vreemd telefoonnummer? Vertrouw het niet en hang op.

Heeft u al uw persoonlijke gegevens doorgegeven?

Neem dan meteen contact op met uw bank en leg de situatie uit. Zo kan de bank uw rekening in de gaten houden op vreemde afschrijvingen. Als er dan een bedrag wordt afgeschreven van uw rekening, is de bank in ieder geval al op de hoogte.

(Bron: Tros opgelicht!)

________________________________________

Microsoft

Niet alleen je huis is tegenwoordig interessant voor inbrekers, ook de computer is populair bij het dievengilde. Op allerlei slinkse manieren wordt geprobeerd toegang te krijgen tot uw computer en daarmee uw geld en uw gegevens. De afgelopen maanden probeerden nep-Microsoftmedewerkers zo ook hun slag te slaan.

Telefoontje

Door het hele land zijn er duizenden mensen gebeld met het verhaal dat er bij Microsoft meldingen binnen komen dat er virussen op hun computer actief zijn. De criminelen doen zich voor alsof zij van Microsoft zijn of voor het bedrijf werken. Er wordt gevraagd de computer op te starten en enkele opdrachten uit te voeren. Dat leidt vaak naar een event viewer waarin kleine softwarefoutjes worden vastgelegd en getoond. In de ogen van een leek lijkt dit al snel alsof er heel wat mis is met de computer.

Overtuigd

Eenmaal overtuigd van de ellende op uw computer wordt de gebelde verzocht toestemming te geven om op afstand toegang tot uw computer te verschaffen. Vanaf dat punt zijn er verschillende varianten in omloop. Zo kan het zijn dat de crimineel de computer ‘controleert’ en adviseert om een duur antivirusprogramma aan te schaffen. Ook zijn er versies waarbij de crimineel de computer op afstand vergrendelt en de gebelde moet betalen om de vergrendeling ongedaan te krijgen. Daarnaast kan de crimineel ook kwaadaardige software op de computer plaatsen.

Betalen

De honderden euro’s moeten betaald worden via credit card of internetbankieren. Ook zijn er voorbeelden bekend van mensen die naar de site of een filiaal van Western Union worden geleid. Daarnaast is het voor gedupeerden vaak onduidelijk welke schade er door de criminelen aan uw computer is toegebracht.

Opsporing

Verschillende instanties, zoals de Fraudehelpdesk en de politie raden gedupeerden aan om aangifte te doen. Navraag bij politie leert, dat er weinig gebeurt met deze aangiften. Er is in Nederland bij deze vorm van oplichting geen landelijke coƶrdinatie. Daardoor blijven de aangiften bij de verschillende regionale korpsen liggen. Daarnaast gaat het waarschijnlijk om verschillende buitenlandse bendes die hierachter zitten. Dat maakt de opsporing lastig.

Microsoft

Ook de Amerikaanse computersoftwareproducent heeft meldingen gekregen van klanten die gebeld worden door personen die zich voordoen als Microsoftmedewerker. Het bedrijf laat weten dat Microsoft nooit ongevraagde telefoontjes pleegt om persoonlijke of financiƫle informatie op te vragen of om uw computer te herstellen. Dit geldt ook voor ongevraagde emailberichten. Het advies is om deze ongevraagde telefonische oproepen of berichten te verwijderen of te verbreken. Op de site van Microsoft kun je meer informatie vinden.

Banken

Gedupeerden van deze vorm van oplichting zijn vaak honderden euro’s kwijt. Bij de drie grote Nederlandse banken, Rabobank, ING en ABN AMRO, is de Microsoftoplichting ook bekend. Banken beoordelen per geval of gedupeerden geld terugkrijgen. Het heeft ermee te maken in hoeverre mensen zelf toestemming hebben gegeven voor de betaling.

(Bron: kassa.vara.nl)